TOPLULUK ÖNÜNDE YAPILAN KONUŞMALAR
Güzel konuşma , iyi nefes alma, dudak tembelliği, dil bilgisi kuralları v.s. gibi sorunlarımızı hallettikten sonra; artık uygulamaya geçmenin zamanı geldiği düşüncesindeyim. İnsanlar karşısındaki kişi veya kişilerle anlaşmak için konuşmak zorundadırlar. Birebir konuşmadan ziyade topluluk önünde nasıl konuşulacağı da ayrı bir sorundur. Onun için bu yazımda topluluk önünde nasıl konuşulacağından bahsedeceğim çünkü insanlar topluluk önünde konuşurken çok sıkıntı çekerler. Daha önceki yazılarımda belirttiğim çalışmaları yaptıktan sonra aşağıda madde madde vereceğim kurallara dikkat edilirse büyük ölçüde emeklerimizin karşılığını alırız düşüncesindeyim.
1-Konuşma öncesinde, ben bu işi en iyi şekilde başaracağım diye telkinde bulunup; kendinizi psikolojik açıdan yönlendirin. Öz güveniniz her zaman yanınızda olsun.
2- Konuşma günü konuşma yapacağınız salona gelmeden kılık kıyafetinizi gözden geçiriniz. Parlak renkler giymekten kaçınınız. (kırmızı, yeşil,mavi,pembe,mor v.s.) Parlak renkler izleyicinin dikkatini dağıtır.Elden geldiğince pastel renkler giyininiz.Gri, siyah,kahverengi gibi.Hanımlar fularlarının erkekler kravatlarının pastel renkte olmasına özen göstermelidir.
3-Konuşmadan önce konuşma yapacağınız yeri önceden görüp konuşma plânını yapınız. Kürsü varsa onu nasıl kullanacağınızı, mikrofon varsa kontrolünü , konuşacağınız yerdeki dinleyicilerin oturma pozisyonları, mikrofon yoksa salonun akustik durumunu denetleyiniz. Ses düzenini ve görselleri yönetecek kişiyle küçük bir prova yapınız.
4- Dinleyiciler yerini aldıktan sonra siz de salondaki yerinizi alınız. Yapılacak konuşma solon düzeni içinde plânlanmışsa tabii. Dinleyici salonda yerini aldıktan sonra, konuşmaya solonda yer almadan doğruda doğruya dışarıdan ya da sahne kulisinden girebilirsiniz. Konuşmayı ayakta mı yoksa oturarak mı yapacağınıza önceden karar veriniz. Konuşma yapacağınız yere emin adımlarla gidiniz.
5- Konuşmaya giderken burnunuzdan derin bir diyafram nefesi alıp ağzınızdan veriniz.
6- Kürsüye geldiğinizde konuşmaya hemen başlamayınız. Kendinize ve salondakilere gözlerle tanışmak için kısa bir tanışma süresi veriniz.
7-Konuşmanıza bir espri ile başlayabilirsiniz. Böylece salondaki seyirciler size ısınırlar bu da sizi dinleyenlerin dikkatini artırır.
8-Konuşma süresince salondaki dinleyenlerin nabzını elinizde tutun yani salonda hakimiyet her sizde olsun . Sıkıntılı bir hava sezerseniz ya da öksürüklerin sayısı artarsa ses tonunu değiştirin. Ya birdenbire düşük ama duyulabilecek bir sesle ya da yüksek bir ses tonuyla başlayıp; normal ses tonuna dönünüz.
9- Konuşmanızın bir bölümünü dinleyiciler arasında dolaşarak ta yapabilirsiniz. Yalnız bunu yaparken arkanızda kalan dinleyicilerin sizi her zaman daha az duyabileceklerini unutmayınız. Ses tonunuzu ona göre ayarlayınız.
10-Soru cevap şeklindeki konuşmalarda verdiğiniz cevaplar konunuzun mutlak hâkimi olduğunuzun göstergesi olmalıdır.
11- Konuşmanız bitince güzel bir kapanış cümlesi söylemeyi unutmayınız.
TOPLULUK ÖNÜNDE YAPTIĞINIZ KONUŞMALAR;
- Doğaçlama yapılan konuşmalar:
Konuşacağınız konu hakkında geniş bir bilgiye sahip olmak gerekmektedir.
- Okuyarak yapılan konuşmalar:
Çok sıkıcıdır. Buna kâğıttan okuma denir onun için buna konuşma denmez.
- Topluluk önünde ezbere yapılan konuşmalar:
Tiyatrocuların ve benzeri güzel sanatlarla uğraşanların aylarca yaptığı çalışmalar sonrası yaptığı konuşmalardır.
- Topluluk önünde kılavuzla yapılan konuşmalar:
Sadece küçük küçük notlara bakılarak yapılır.T